De kenmerken van een hamster

De kenmerken van een hamster

Als je weet hoe de vaardigheden en de zintuigen van een hamster werken, kun je ze ook beter begrijpen.

Het zicht van een hamster is in vergelijking met de mens niet zo goed ontwikkeld. Toch kunnen hamsters in het donker goed zien en contouren goed onderscheiden. Omdat de ogen van een hamster aan de zijkant van hun kop zitten, hebben ze een veel breder gezichtsveld als ons. Wat hamsters niet goed kunnen inschatten is hoogte en diepte omdat hun 3d zicht minder goed is ontwikkeld.

Het gehoor van een hamster is daarentegen weer veel beter ontwikkeld dan die van de mens. De bewegende oortjes vangen elk geluidje op, zelfs de geluidjes die mensen niet kunnen horen. De hamster zelf kan zelf zogenaamde ultrasone geluiden produceren waar ze ook onderling mee communiceren.

Het reukvermogen speelt een zeer belangrijke rol in het leven van een hamster. Met zijn kleine neusje vangt hij verschillende geuren en geurberichten op. ook bij de communicatie tussen soortgenoten is het reukvermogen erg belangrijk. Door de geur van de hamster word bepaald welke hamster tot een familie behoort en welke niet. Ook de paring is afhankelijk van geursignalen. Afhankelijk van de hamstersoort worden met de geurstoffen in de urine en de buikklieren het territorium gemarkeerd.

Ook mensen worden door hamsters herkend aan de geur die ze afgeven. Als deze is bedekt met een sterke parfum of tabaksgeur kan dit de hamster in verwarring brengen.

Bij de tastzin spelen vooral de gevoelige snorharen een belangrijke rol. Ze zorgen ervoor dat de hamster ook in het donker hun weg kunnen vinden. Dit komt omdat de wortels van de snorharen in verbinding staan met een ongelofelijk aantal zenuwverbindingen.

Het lichaam van de hamster

De wangzakken van de hamster zijn ongelofelijk elastisch en ze kunnen er voedsel of nestmateriaal mee vervoeren.

De voorpootjes van de diertjes hebben 4 teentjes en een rudimentaire duim. Aan hun achterpootjes hebben ze vijf teentjes. De achterpootjes zijn goed bedekt waardoor lange afstanden lopen geen enkel probleem is voor de hamster.

De tanden van de hamster blijven altijd doorgroeien. Zo blijven de tandjes in goede conditie om hun knaagwerk te doen. De tanden moeten natuurlijk niet hun knaag eigenschappen verliezen, daar dit de belangrijkste gereedschap is van een hamster. Als de tanden niet goed gebruikt kunnen worden kunnen er gebitsproblemen optreden. zorg dus voor voldoende knaag opties in de kooi. De kiezen worden maar weinig gebruikt en goeien dus niet door.

Hamsteren

Wie hamsters observeert als deze bezig is met het vullen van de wangzakken met voedsel weet precies waar het woord vandaan komt.

Dit bericht is geplaatst in De hamster met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>